Klordoppad kyckling

På SVT Nyheter kan man läsa om den nya klordoppade kycklingen som väntar på tillstånd att skickas från USA in till EU. Nedan kan du läsa ett kort utklipp ur artikeln sedan finns hela att läsa på SVT.se

Doppas i klor

I USA doppas de slaktade kycklingarna i en klorlösning. Det ska göra att kycklingen är fri från salmonella. Men metoden är inte säker, en fjärdedel av kycklingarna bär ändå på salmonella efteråt. Klordoppning är ännu så länge är förbjudet inom EU.

Redan idag importeras 35 procent av all kyckling i Sverige, en siffra som varit mer eller mindre konstant under många år. Mycket av importen kommer från andra EU-länder, men även från Brasilien och Thailand i form av kokt kött, som göms i färdigmat och i storkök.

Den amerikanska kycklingen är kanske allra billigast och skulle komma till Sverige om det blev tillåtet tror uppfödarnas branschorganisation.

– Risken är ju att den typ av kyckling som kommer in pressar svenska kycklingbönder till en situation där man inte har råd att fortsätta med kycklinguppfödning, säger Maria Donis, vd på Svensk Fågel.


Om detta skulle gå igenom så blir det än mer viktigt att alltid köpa svensk fågel! Gärna ekologisk om det finns men det ena utesluter inte det andra. Sedan så vill i alla fall inte jag ha klor på tallriken, vill du? 

Dagligt | eko, ekologisk, klordoppad, kyckling | |
Upp